İŞ GÖRÜŞMESİNDE HİÇ HATA YAPMAYANLARI, KAPIDAN İÇERİBİLE SOKMAYIN!


Trend, “kendin olmak”tır: doğrusuyla yanlışıyla, eksiğiyle gediğiyle... Günümüzde saptırılmamış olsaydı zaten böyle de olacaktı.

Kişisel gelişim metodolojilerinin kişilere yararı olduğu gibi zararları da dokunmuştur. Kişilerin mükemmelliğe odaklanma ve hatayı kabullenmeme seviyesine gelmesi, bu olumsuz etkilerin başındadır. Hâl böyle olunca ve “mükemmellik” mümkün olmayınca kurtarıcı olarak “rol yapmak” devreye girer.

İş görüşmesine katılanlar, büyük bir öz güvenle ve mükemmellik maskelerini takmış olarak dikilirler işverenlerin karşısına. Bu hâlleriyle kendileri değillerdir, doğallıktan uzaktırlar: plastikten duruşlar, tavırlar ve konuşmalar…

Hatta bazıları rol yapmada o kadar uzmanlaşmıştır ki yılların insan kaynakları uzmanları bile onlarda eksik bulamaz, raporlarına ‘hatasız’ diye kayıt düşerler. İşte böylelerini değil işe almak, kapıdan içeri bile sokmamak lazım; çok iyi rol yaptıkları tescillenmiştir çünkü... ‘Kendi’ olmayanların ne olduklarını hiçbir zaman bilemeyeceğinizi bu noktada aklınızdan çıkarmayın…

İhtiyacımız olan şey, bize kendisini iyiymiş gibi gösterenler değil, ilgili iş için aradığımız yeteneklere sahip olan kişilerdir.

Bir diğer trendde“aykırı” olmaktır. Uyumlu insanlardan randıman alamayan yöneticiler, bugün, aykırı insanlara karşı çok daha toleranslı… Çünkü ezber bozan, çoğunluğun göremediğini gören ve farklı bir pencereden bakanlara ihtiyacı var artık.

Aykırı kişiler,“ters düşünmeye” daha yakın olmaları açısından da ayrı bir öneme haiz.

Dünyanın en büyük firmalarının bu aykırı zekâlara yatırım yaptığını biliyoruz; diplomalardan daha çok bireysel yeteneklere ve yaratıcılığa değer verdikleri, herkesin malumu... Çünkü aykırı kişiler, bilinen düşünme metotlarının dışına çıkarak kurumlara ciddi değer katıyorlar.

Mesela:

YouTube, 2006 yılında Google tarafından 1 milyar 650 milyon dolara satın alındı. Çalışan sayısı o zaman 65’ti, dolayısıyla çalışan başına değer, 25 milyon dolardı.

Instagram, 2012 yılında Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alındı. Çalışan sayısı o zaman 13’tü, çalışan başına değer, 77 milyon dolar.

WhatsApp, 2014 yılında Facebook tarafından yaklaşık 16 milyar dolara satın alındı. Çalışan sayısı o zaman 32’ydi, çalışan başına değer, 500 milyon dolar dolar.

Dünyanın en eski araba üreticisi ve uzun süre dünyanın ilk 10’u içinde olma başarısını elde etmiş bir firmaolan Ford’un piyasa değeri şu an 45.4 milyar dolar seviyelerinde civarında; çalışan sayısı ise yaklaşık 200 bin kişi. Yani çalışan başına değer, 227.000 bin dolar

 

Devamını Harvard Business'ten okuyabilirsiniz..


https://hbrturkiye.com/blog/is-gorusmesinde-hic-hata-yapmayanlari-kapidan-iceri-bile-sokmayin